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March 25, 2013 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
RE: Exposure Draft ED/2012/6 Sale or Contribution of Assets between an Investor 
and its Associate or Joint Venture 
 
 
Dear Board Members, 
 
The “Comitê de Pronunciamentos Contábeis” ‐ CPC1 welcomes the opportunity to 
support you with our comments on the Exposure Draft: Sale or Contribution of Assets 
between an Investor and its Associate or Joint Venture. 
 
This response summarizes the views of our members, which may be supported by the 
opinions of external parties, sent to us for analysis and to enhance the discussion on 
the subject matter. We have also made efforts to encourage other external parties to 
send comments directly to the IASB. 
 
Yours sincerely, 
 

 
 
Idésio da Silva Coelho Júnior 
Deputy chair of international affairs 
Comite de Pronunciamentos Contabeis (CPC) 
  

                                                 
1
 The Brazilian Accounting Pronouncements Committee (CPC) is a standard‐setting body engaged in the 

study, development and issuance of accounting standards, interpretations and guidances for Brazilian 
companies. Our members are nominated by the following entities: ABRASCA (Brazilian Listed Companies 
Association), APIMEC (National Association of Capital Market Investment Professionals and Analysts), 
BMFBOVESPA (Brazilian Stock Exchange and Mercantile & Future Exchange), CFC (Federal Accounting 
Council), FIPECAFI (Financial and Accounting Research Institute Foundation) and IBRACON (Brazilian 
Institute of Independent Auditors). 
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Question 1:  
 
The IASB proposes to amend IFRS 10 so that the gain or loss resulting from the sale 
or contribution of a subsidiary that does not constitute a business, as defined in IFRS 
3, between an investor and its associate or joint venture is recognised only to the 
extent of the unrelated investors’ interests in the associate or joint venture. The 
consequence is that a full gain or loss is recognised on the loss of control of a 
subsidiary that constitutes a business, as defined in IFRS 3, including cases in which 
the investor retains joint control of, or significant influence over, the investee. Do 
you agree with the amendment proposed? Why or why not? If not, what alternative 
do you propose? 
 

Answer to question 1:  
We agree with the proposed amendment because it is possible that the transaction 
could be structured and accounted based on their legal form rather than economic 
substance of the transaction. 
 
 

Question 2:  
 

The IASB proposes to amend IAS 28 (2011) so that: 

(a) the current requirements for the partial gain or loss recognition for transactions 
between an investor and its associate or joint venture only apply to the gain or 
loss resulting from the sale or contribution of assets that do not constitute a 
business, as defined in IFRS 3; and  

(b) the gain or loss resulting from the sale or contribution of assets that constitute a 
business, as defined in IFRS 3, between an investor and its associate or joint 
venture is recognised in full. 

Do you agree with the amendment proposed? Why or why not? If not, what 
alternative do you propose? 
 

Answer to question 2:  
We agree with the proposed amendment because if the assets contributed or sold to 
an investee (and the group of assets is a business) is accounted by that investee in 
accordance with the requirements of IFRS 3, therefore, gains and losses generated by 
this transaction should be recognised in full in investor’s profit or loss. This procedure 
is consistent with the procedure adopted by the investee (recognition of the assets 
purchased). Therefore, we believe that it improves the condition of comparability of 
financial statements. 
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Question 3:  
 
The IASB proposes to apply the proposed amendments to IFRS 10 and IAS 28 (2011) 
prospectively to sales or contributions occurring in annual periods beginning on or 
after the date that the proposed amendments would become effective. Do you agree 
with the proposed transition requirements? Why or why not? If not, what 
alternative do you propose? 
 

Answer to question 3:  
We agree with the proposed amendmentAdditionally, if the transaction (sale or 
contribution of assets) was not carried at fair value, so, the retrospectively application 
of the changes would imply in substantial work in raising the original fair value of the 
transactions to determine the result on the business sale, increasing costs in lieu of the 
benefits on such measure. 
 


