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March 2014 
 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 

RE: Exposure Draft – Proposed amendments to the International Financial 
Reporting Standard for Small and Medium-sized Entities 
 

Dear Board Members 

The Comitê de Pronunciamentos Contábeis ‐ CPC (Brazilian Accounting 

Pronouncements Committee)1 welcomes the opportunity to respond the 
questions about the proposed amendments to IFRS for SMEs. 

We are a standard-setting body engaged in the study, development and 
issuance of accounting standards, interpretations and guidance for Brazilian 
companies. 

If you have any questions about our comments, please contact us at 
operacoes@cpc.org.br 
 
Yours sincerely, 

 
 
Idésio S. Coelho Júnior 
Chair of International Affairs  
Comitê de Pronunciamentos Contábeis (CPC) 

                                                
1
 The Brazilian Accounting Pronouncements Committee (CPC) is a standard‐setting body engaged in the study, 

development and issuance of accounting standards, interpretations and guidance for Brazilian companies. Our 
members are nominated by the following entities: ABRASCA (Brazilian Listed Companies Association), APIMEC 
(National Association of Capital Market Investment Professionals and Analysts), BMFBOVESPA (Brazilian Stock 
Exchange and Mercantile & Future Exchange), CFC (Federal Accounting Council), FIPECAFI (Financial and Accounting 
Research Institute Foundation) and IBRACON (Brazilian Institute of Independent Auditors). 
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QUESTIONS and ANSWERS 

 
Question 1—Definition of ‘fiduciary capacity’ 
 
The IASB has received feedback that the meaning of ‘fiduciary capacity’ in the 
definition of ‘public accountability’ (see paragraph 1.3(b) of the IFRS for SMEs) 
is unclear as it is a term with different implications across jurisdictions. 
However, respondents generally did not suggest alternative ways of describing 
public accountability or indicate what guidance would help to clarify the meaning 
of ‘fiduciary capacity’. Based on the outreach activities to date, the IASB has 
determined that the use of this term does not appear to create significant 
uncertainty or diversity in practice. 
(a) Are you aware of circumstances where the use of the term ‘fiduciary 
capacity’ has created uncertainty or diversity in practice? If so, please provide 
details. 
(b) Does the term ‘fiduciary capacity’ need to be clarified or replaced? Why or 
why not? If you think it needs to be clarified or replaced, what changes do you 
propose and why? 
 

Answer: 

(a) and (b) The term “fiduciary capacity” appears to be a reasonable term to be 
used in the way that the Board intended to segregate public-accountable firms 
from the others. However, in some jurisdictions the legislation could bring a 
different meaning for the term “fiduciary”. As the challenge could be related to 
translating the desired meaning of “fiduciary capacity” in different jurisdictions, 
one suggestion is to develop a definition and to insert it on the Glossary. 
 
Question 2—Accounting for income tax 
 
The proposal to align the main principles of Section 29 Income Tax with IAS 12 
Income Taxes for the recognition and measurement of deferred tax (see 
amendment number 44 in the list of proposed amendments at the beginning of 
this Exposure Draft) is the most significant change being proposed to the IFRS 
for SMEs. 
When the IFRS for SMEs was issued in 2009, Section 29 was based on the 
IASB’s Exposure Draft Income Tax (the ‘2009 ED’), which was issued in March 
2009. However, the 2009 ED was never finalised by the IASB. Consequently, 
the IASB has concluded that it is better to base Section 29 on IAS 12. The IASB 
proposes to align the recognition and measurement principles in Section 29 with 
IAS 12 (see paragraphs BC55–BC60) whilst retaining some of the presentation 
and disclosure simplifications from the original version of Section 29. 
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The IASB continues to support its reasoning for not permitting the ‘taxes 
payable’ approach as set out in paragraph BC145 of the IFRS for SMEs that 
was issued in 2009. However, while the IASB believes that the principle of 
recognising deferred tax assets and liabilities is appropriate for SMEs, it would 
like feedback on whether Section 29 (revised) can currently be applied 
(operationalised) by SMEs, or whether further simplifications or guidance should 
be considered. 
 
A ‘clean’ version of Section 29 (revised) with the proposed changes to Section 
29 already incorporated is set out in the appendix at the end of this Exposure 
Draft. 
 
Are the proposed changes to Section 29 appropriate for SMEs and users of 
their financial statements? If not, what modifications, for example further 
simplifications or additional guidance, do you propose and why? 
 
Answer: 
 
The alignment of the Section 29 and IAS 12 is desirable, since it leads to 
consistency across the Standards. The Board should base the future changes 
of the SME Standard only on the actual version of a related IFRS. 

 
Question 3—Other proposed amendments to the IFRS for SMEs 
 
The IASB proposes to make a number of other amendments to the IFRS for 
SMEs. The proposed amendments are listed and numbered 1–43 and 45–57 in 
the list of proposed amendments. Most of those amendments are minor and/or 
clarify existing requirements. 
(a) Are there any amendments that you do not agree with or have comments 
on? 
(b) Do any of the amendments require additional guidance or disclosure 
requirements to be added to the IFRS for SMEs? If so, which ones and what 
are your suggestions? 
 
If you disagree with an amendment please state any alternatives you propose 
and give your reasoning. 
 
Answer: 
 
(a) and (b) One concern is related to the decision to establish a maximum 
period for the amortization of an intangible asset when its useful life cannot be 
estimated. We acknowledge that the change from defining 10 years to a 
maximum of 10 years is a significant improvement. However, we recommend 
that the Board make it explicit that if the entity is able to estimate the useful life 
and the contractual terms are longer than 10 years, this longer period should be 
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used. Just to avoid the understanding that 10 years is the maximum period of 
amortization to all intangibles. 
 
Another concern is related to the application of the concept of “undue effort” to a 
fair value measurement of an investment property (paragraph 16.8). The 
Standard states that: 

 
“If a reliable measure of fair value is no longer available without undue 
cost or effort for an item of investment property measured using the fair 
value model, the entity shall thereafter account for that item as property, 
plant and equipment in accordance with Section 17 until a reliable 
measure of fair value becomes available” (paragraph 16.8). 

 
If, for example, an entity stops applying fair value in 2014 and its application 
comes back in 2016, there is a concern about how to treat the difference 
between the deemed cost and the new fair value estimate. It does not seems 
right to treat all the difference in the 2016 results. We would like to make three 
suggestions: (1) if possible, the entity should evaluate the fair value from the 
beginning of 2016 until the actual date, treating this difference in the 2016 
results; all the difference between the deemed cost (2014) and the initial fair 
value measurement for 2016 should be treated directly in equity; (2) the impact 
in results due to the change from cost to fair value should be disclosed 
separately; and (3) the Board considers expanding the disclosure requirements 
in this situation. 
 
Question 4—Additional issues 
 
In June 2012 the IASB issued a Request for Information (RfI) seeking public 
comment on whether there is a need to make any amendments to the IFRS for 
SMEs (see paragraphs BC2–BC15). The RfI noted a number of specific issues 
that had been previously identified and asked respondents whether the issues 
warranted changes to the IFRS for SMEs. Additionally, the RfI asked 
respondents to identify any additional issues that needed to be addressed 
during the review process. Any issues so identified were discussed by the IASB 
during its deliberations. 
 
Do respondents have any further issues that are not addressed by the 57 
amendments in the list of proposed amendments that they think the IASB 
should consider during this comprehensive review of the IFRS for SMEs? 
Please state these issues, if any, and give your reasoning. 
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Answer: 
 
1) Fair value measurements: a specific Section dealing with fair value 
measurements would be desirable, based on IFRS 13 – Fair Value 
Measurements. 
2) Income taxes: in some jurisdictions, like Brazil, the government promotes a 
simplified mechanism to determine the income tax for SMEs. Instead of 
calculating the taxes based on the “taxable profit”, the estimate is based on the 
entity’s revenues. Therefore, the IASB should promote guidance for cases when 
the income tax is not based on taxable profit. A possibility is to make clear in 
Section 29 that income tax that is not based on taxable profit should be 
accounted as sales taxes. 
 
3) Application of the IFRS for SMEs for public-accountable firms: We 
acknowledge that the complete set of Standards (IFRSs) is the global 
benchmark for capital and financial markets and that SME standard was 
designed specifically for non-public-accountable firms. However, we understand 
that the decision whether to apply the full-set of Standards or the SME Standard 
should be made by each specific regulator in each jurisdiction, evaluating its 
costs and benefits, and not by the Standard and the IASB themselves.  
 
4) Development costs: The Standard should at least allow SMEs to define an 
accounting policy related to development costs: they should state if they are 
going to treat all development costs as expense when incurred or if they are 
going to evaluate if the 6 criteria (as described in IAS 38 – Intangible Assets) 
are met and then recognize an intangible asset. Entities, like many start-ups, 
could benefit from this option; otherwise they would present only losses if they 
are required to treat all development costs as expenses. 
 
Another alternative is to allow entities not to recognize an intangible asset 
related to development costs based on the “undue cost or effort” exception. But 
the benchmark treatment would be the same as stated in IAS 38 – Intangible 
Assets. 
 
 
Question 5—Transition provisions 
 
The IASB does not expect retrospective application of any of the proposed 
amendments to be significantly burdensome for SMEs and has therefore 
proposed that the amendments to the IFRS for SMEs in Sections 2–34 are 
applied retrospectively. 
Do you agree with the proposed transition provisions for the amendments to the 
IFRS for SMEs? Why or why not? If not, what alternative do you propose? 
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Answer: 
 
It rests unclear if the argument that retrospective application of all proposed 
amendments would be simple. For example, there were significant changes in 
Section 29 and also there Board will probably receive comment letters arguing 
that other changes should be made. We believe that possibly some changes 
would not be simple, requiring that the Board at least develops specific 
guidance for these situations. 
 
 
Question 6—Effective date 
 
The IASB does not think that any of the proposed amendments to the IFRS for 
SMEs will result in significant changes in practice for SMEs or have a significant 
impact on their financial statements. It has therefore proposed that the effective 
date of the amendments to the IFRS for SMEs should be one year after the final 
amendments are issued. The IASB also proposes that early adoption of the 
amendments should be permitted. 
 
Do you agree with the proposed effective date and the proposal to permit early 
adoption? Why or why not? If not, what alternative do you propose? 
 
Answer: 
 
 
Certain jurisdictions, like Brazil, adopted the SME Standard indirectly. There is a 
national standard setter that issues standards according to IFRSs, including the 
IFRS for SMEs. The potential challenge to establish a one-year window for the 
changes is the additional required time for national standard setters to open for 
public comments and to approve the new version of the Standard. Maybe a 
longer period (two years) would be desirable. 
 
Question 7—Future reviews of the IFRS for SMEs 
 
When the IFRS for SMEs was issued in 2009 the IASB stated that after the 
initial comprehensive review, the IASB expects to propose amendments to the 
IFRS for SMEs by publishing an omnibus Exposure Draft approximately once 
every three years. The IASB further stated that it intended this three-year cycle 
to be a tentative plan, not a firm commitment. It also noted that, on occasion, it 
may identify a matter for which an amendment to the IFRS for SMEs may need 
to be considered earlier than in the normal three-year cycle; for example to 
address an urgent issue. 
 
During the comprehensive review, the IASB has received feedback that 
amendments to the IFRS for SMEs once every three years (three-year cycle) 
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may be too frequent and that a five-year cycle, with the ability for an urgent 
issue to be addressed earlier, may be more appropriate. 
 
Do you agree with the current tentative three-year cycle for maintaining the 
IFRS for SMEs, with the possibility for urgent issues to be addressed more 
frequently? Why or why not? If not, how should this process be modified? 
 
 
Answer: 
 
The discussion of “urgent issues” may become a concern for SMEs, since the 
Standard is designed for entities that do not necessarily have the appropriate 
resources to evaluate the proposed changes if they become too frequent. 
However, we acknowledge that some urgent issues may become extremely 
relevant to be discussed earlier than the 3-year cycle. The Board should keep 
this possibility while stating that it would be done just in exceptional situations. 
 
The 3-year period would be advisable, because in practice, all the changes 
would be implemented in 4 or 5 years. If we allow a longer period, it could take 
6 or 7 years for the changes to become effective. 
 
 
Question 8—Any other comments 
 
Do you have any other comments on the proposals? 
 
Answer: 
 
No, we support the proposed changes. 


