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October 7, 2016 
 
commentletters@ifrs.org 
 
IFRS Foundation 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 

 

Reference: ED 2016/1 – Definition of a business and accounting for previously 
held interests 

 

The Comitê de Pronunciamentos Contábeis - CPC (Brazilian Accounting Pronouncements 
Committee)1 welcomes the opportunity to respond to the ED 2016/1 – Definition of a 
business and accounting for previously held interests. 
 
We are a standard-setting body engaged in the study, development and issuance of 
accounting standards, interpretations and guidance for Brazilian companies. 
 
If you have any questions about our comments, please do not hesitate to contact us at 
operacoes@cpc.org.br. 
 
Yours sincerely, 
 
 

 
Silvio Takahashi 
Chair of International Affairs  
Comitê de Pronunciamentos Contábeis (CPC) 

  

                                            
1
The Brazilian Accounting Pronouncements Committee (CPC) is a standard‐setting body engaged in the study, 

development and issuance of accounting standards, interpretations and guidances for Brazilian companies. Our 
members are nominated by the following entities: ABRASCA (Brazilian Listed Companies Association), APIMEC 
(National Association of Capital Market Investment Professionals and Analysts), BMFBOVESPA (Brazilian Stock 
Exchange and Mercantile & Future Exchange), CFC (Federal Accounting Council), FIPECAFI (Financial and 
Accounting Research Institute Foundation) and IBRACON (Brazilian Institute of Independent Auditors). 
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Question 1  
 
The Board is proposing to amend IFRS 3 to clarify the guidance on the definition of a 
business (see paragraphs B7–B12C and BC5–BC31). Do you agree with these proposed 
amendments to IFRS 3? 
  
In particular, do you agree with the Board’s conclusion that if substantially all the fair value 
of the gross assets acquired (i.e. the identifiable assets and non-identifiable assets) is 
concentrated in a single identifiable asset or group of similar identifiable assets, then the 
set of activities and assets is not a business (see paragraphs B11A– B11C)?  
 
Why or why not? If not, what alternative would you propose, if any, and why?  
 
CPC’s comments 
 
The CPC believes that IASB’s intent to clarify and provide support in identifying whether 
acquisitions refer to assets or have to do with the concept of business is valid. 
 
Additionally, the CPC agrees that a business involves inputs in a process that generates 
outputs and that this rationale may help define acquistions of this type. 
 
Similarly, the CPC agrees that a screening test should be inserted for the purpose of 
assessing whether a set of activities or assets constitutes a business. As such, we agree 
with the argument that as a rule, in business acquisitions, most of the transactions’s fair 
value is not concentrated on a single identifiable asset or group of similar identifiable 
assets, which renders it easier to establish that such transaction does not refer to purchase 
of a business. 
 
Worth stressing, insertion of a screening test, though relevant and supported by the CPC, 
should not be understood as the sole driver for identifying the type of acquisition at issue 
(assets or a business). The screening test should be assessed in conjunction with other 
elements already included in IFRS 3 and by no means should override management´s 
judgement.   
 
 
Question 2 
 
The Board and the FASB reached substantially converged tentative conclusions on how to 
clarify and amend the definition of a business. However, the wording of the Board’s 
proposals is not fully aligned with the FASB’s proposals.  
 
Do you have any comments regarding the differences in the proposals, including any 
differences in practice that could emerge as a result of the different wording?  
 
CPC’s response 
 
The CPC is of the understanding that if the tentative conclusions subtantially converge, the 
same pattern should also be extended to FASB’s and IASB’s proposals. 
 
Additionally, we stress that IASB should indicate the differences between its proposal and 
the proposal issued by FASB. 
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Question 3  
 
To address diversity of practice regarding acquisitions of interests in businesses that are 
joint operations, the Board is proposing to add paragraph 42A to IFRS 3 and amend 
paragraph B33C of IFRS 11 to clarify that:  
 
(a) on obtaining control, an entity should remeasure previously held interests in the assets 
and liabilities of the joint operation in the manner described in paragraph 42 of IFRS 3; and  
 
(b) on obtaining joint control, an entity should not remeasure previously held interests in the 
assets and liabilities of the joint operation.  
 
Do you agree with these proposed amendments to IFRS 3 and IFRS 11? If not, what 
alternative would you propose, if any, and why?  
 
CPC’s response 
 
The CPC agrees with the amendments proposed by the IASB. 
 
More specifically, the concepts of equity interest and control should not be mistaken. As 
such, acquistion of control in a business, which figured as a joint operation under IFRS 11, 
should follow the format provided for in paragraph 42 of IFRS 3. This possibility should be 
explicitly stated in IFRS 3 in order to prevent unclearness. 
 
Regarding obtainment of joint control in an entity in which the company already held 
interests, the CPC is of the understanding that these interests should not be remeasured, 
since this type of venture does not have the same elements as in the prior situation. 
However, IASB should clarify whether this provision applies to investments under IAS 28 or 
soley to operations under the scope of IFRS 11.  
 
Question 4  
 
The Board is proposing the amendments to IFRS 3 and IFRS 11 to clarify the guidance on 
the definition of a business and the accounting for previously held interests be applied 
prospectively with early application permitted.  
 
Do you agree with these proposed transition requirements? Why or why not?  
 
CPC’s response 
 
The CPC agrees with application of referred to rules on a prospective basis, in order not to 
affect transactions already conducted and appropriately recorded in accordance with the 
current wording of IFRS 3 and IFRS 11. 
 
We highlight that early adoption may give rise to procedure discrepancies among 
organizations, thus leading to adoption of different procedures for similar situations. 
 


